21.5.2012

Puutarha on jatkuvaa muutosta


Aina välillä muistutan itseäni siitä, kuinka paljon edistystä pihassamme on jatkuvasti tapahtunut, vaikka toisinaan se tuntuu vieläkin kovin keskeneräiseltä. "Haaveiden pihan ei tarvitse koskaan olla valmis", kirjoittaa Kekkilän tuotepäällikkö Pia Holmberg firmansa mainoslehdessä. Niinhän se on ja viisaammat sanovat, että puutarha EI KOSKAAN ole valmis.

Kaikessa keskeneräisyydessä tulee kuitenkin välillä näitäkin hetkiä: varsin vastarakennetussa puutarhassa jokin juttu jo kyllästyttää niin, että se on muutettava. Eikä kyllästyminen ole välttämättä varsinainen syy vaan toimimattomuus. Niinpä minäkin huomasin äskettäin, että ensimmäinen varsinainen perennapenkkini eli kivikkokukkaryhmä ei vaan toimi. Se on alusta alkaenkin näyttänyt jotenkin irralliselta ja ympäristöönsä sopimattomalta, vaikka siihen sijoittamani kasvit sinänsä ovatkin viihtyneet.Viime kesänä vielä ajattelin, että puran kivikkokukkapenkin pois joskus lähivuosina, mutta nyt kirkastui, ettei minun tarvitse odottaa. Asiaa joudutti se, että päätin rakentaa yhden kukkaryhmän lisää nurmikon laidalle männyn alle (jossa on kummallinen notko, jossa ei kasva sammalta kummempaa tällä hetkellä). Tarvitsen myös tilaa hedelmätarhalle ja poistettavan kukkapenkin kohdalla on juuri oivallinen paikka toiselle suunnitelmissani olevalle makeakirsikalle.

Purkaminen ja siirtäminen alkoi jo heti sinä päivänä, kun koin tuon kirkastumiseni. Olin istuttanut köynnösobeliskin kohdalle vain hetkeä aikaisemmin kellarissa talvisäilytyksessä olleen kärhön Clematis 'Aljonushka'. Veinkin sen samantien obeliskeineen ruusupenkin ja pionipenkin rajamaille, johon sain riittävän syvän istutuskuopan kaivettua.

Purkaminen on jatkunut viime päivinä aina ehtiessäni, jaksaessani ja keksiessäni. Uuden penkin rakentaminen männyn juurelle ei tosin vielä ole alkanut vaan olen ensin siirrellyt kasveja helpommin järjestettäviin paikkoihin. Kaikki aikanaan... Puutarhan kaikki istumapaikat ovat sen tähden niin tärkeitä, että niissä istuessani voin silmäillä puutarhan yleisilmettä sekä yksityiskohtia ja suunnitella tulevaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!