12.5.2012

Äitienpäivän aattonaKivipenger ei näytä enää ollenkaan harmaalta. Aiempina vuosina olen vähän leikellyt huonon näköiseksi menneitä latvoja pois mutta nyt en ehtinyt, eikä näköjään tarvinnutkaan. Vaaleamman vihreät läntit ovat valkoista sammalleimua ja tummemmat sitten niitä punaisen ja violetin eri sävyjä. Pulleita kukkanuppuja on penger täynnä. 

Ruusupenkin sipulikukkien (posliinihyasintti ja englanninsinikello) lehdet ovat sentään jo tulleet esille. Alareunaan istutin oman ensimmäistä kertaa ulkona talvehtineen murattini lisäksi kolme äidiltä saamaani jo ulkotalviin tottunutta murattia. Oman yksilöni ulkonäkö miellyttää minua enemmän mutta eivätköhän nämäkin istu ruusupenkin reunaan ihan hienosti.


Loppukesästä kaivurilla siirretty luumupuu on ihan elävän näköinen. Siirron yhteydessähän siitä jouduttiin aika paljon leikkaamaan revenneitä oksia, joiden tyngät sitten hoitelin huolella. Mielenkiinnolla odotan, saammeko omasta puusta luumuja tänä vuonna. (En muuten löydä merkintää siitä, milloin tämä siirrettiin mutta siis viime syksynä tai loppukesällä, arvioisin että ehkä syyskuussa.)

Juhannusruusujen alapuoliselta alueelta löysin näitä matalia tulppaaneja, joissa on useampi kukkavarsi samassa yksilössä. Mistään muistiinpanoistani en kuitenkaan löytänyt merkintää, mitä nämä olisivat... Taisin istuttaa viime syksynä erilaisia sipulikasveja joitakin satoja (ostetut, äidiltäni saadut ja omat maastakaivetut yhteenlaskien) eli ei ihmekään, jos jotain unohtui merkitä muistiin.

Alapihan ja pellon välisestä ojasta löytyi yksi kukkiva ja toinen vasta nupullinen rentukkapehko.


Tänään sateen satunnaisesti ripsutellessa tein vain vähän puutarhahommia. Istutin saamani kiiminginangervon, viskelin turvetta pariin perennapenkkiin ja poistelin voikukkia paremmalla ja huonommalla menestyksellä. Eilen haravoin hiukan nurmikkoa - sitä siis en ole ehtinyt aiemmin tekemään, eikä näköjään juuri enää tarvitsekaan tehdä, kun tarpeeksi kauan odottaa... ;) Annoin myös kevätlannoitetta kukkaistutuksille. Huomiselle voisin suunnitella myös pensaiden kevätlannoitusta, sillä erityisesti autotallin vastaisessa luiskassa kituuttavat juhannus- ja suviruusut sekä pihasyreenit voisivat kaivata sitä. 

Lisäksi huomiselle löytyi yllättäen (?) aikamoisen tärkeä homma. Kurjenkellon taimia on taas aivan valtavasti yläpihan omenapuiden välissä ja rinnepihan vieressä nurmikolta. Ne täytyy kiireesti siirtää parempiin paikkoihin ennen kuin joku leikkaa ne ruohonleikkurilla. Kolmonen jo tänään leikkeli ykkösnurmikon käsikäyttöisellä mutta ei onneksi jaksanut enää kakkosnurmikkoa, jossa näitä taimia siis on. Kurjenkellot ovat olleet tällä tontilla paljon ennen meitä eivätkä ne onneksi hävinneet minnekään talon rakentamisen myötä, tosin joka vuosi olen niitä siirrellyt turvaan hankalista paikoista aina huomatessani. Täältä äitini poimi kurjenkelloja meidän hääjuhlamme koristukseksi kohta 21 vuotta sitten.

Pari muutakin puutarhapuuhaa on yllättäen ilmaantunut mutta niistä lisää jonain toisena päivänä.

4 kommenttia:

 1. Kohta teidän "perhosbaari" taas avautuu!
  t.Omppu

  VastaaPoista
 2. Perhosia nähty jo, Omppu. Ainakin sitruunaperhosen tunnistin ja sit jotain pienempiä näkyi myös. Ja paljon ihanasti pöriseviä kimalaisia.

  VastaaPoista
 3. Miten syksyllä istuttamasi maanpeiteruusut ovat kestäneet talven?
  Sain elokuussa myös 'Satine'-lajiketta+ jotain toista, jota nyt en viitsi tarkistaa. Vein ne kellariin, kun en uskaltanut istuttaa maahan niitä syksyllä. Nyt pitäs alkaa penkin tekoon.

  VastaaPoista
 4. Multasormi, piti tänään oikein kurkistaa ruusujen tilanne. Maanpeiteruusu Aspirin on talvehtinut jo ennenkin ja näyttää ihan hyvävointiselta nytkin. Samoin Satina näyttää hyvältä, lehtiä on tulossa jo paremmin kuin Aspirinissa. Muutkin ruusut näyttävät hengissä olevilta. Eivätkä ruusuhankintani loppuneet viime kesään... Lidlistä ostin jokin aika sitten epämääräisen köynnöstävän ruusun (istutettu vähän liian pitkän odottamisen jälkeen ruusupenkkiin köynnöskaaren päähän, hengissä oleminen epävarmaa) ja Pirilästä tarttui perjantaina -20% alennuksella Flammentanz (istutettu ruusuryhmään köynnöskaaren toiseen päähän) sekä Astrid Lindgren, jota tarjosin äidilleni, mutta joka ei sitä ainakaan vielä huolinut.

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit!