3.5.2012

Plataani


Olen miettinyt tämän viime viikonloppuna Amsterdamissa kuvaamani puun nimeä mutta en ole jaksanut nähdä vaivaa sen selvittämiseksi. Mutta kun katselin muiden suomalaisten Keukenhof-kuvia, huomasin että Mökkipuutarhassa-blogin pitäjä oli myös kiinnittänyt Amsterdamissa huomiota samanlaiseen puuhun ja selvittänyt sen nimenkin: puistoplataani (Platanus hybrida). Englannissa puistoplataania kutsutaan nimellä London plane riippumatta siitä, kasvaako se Lontoossa tai vaikkapa kokonaan muualla Keski-Euroopassa.


 


 


Netistä löytyy tieto, että kahden alemman kuvan samannäköinen puu Kennewickissä, Washingtonissa (kuvattu 28.2.2010) voisi olla myös lännenplataani (Platanus occidentalis). Puistoplataani puolestaan on idänplataanin (Platanus orientalis) ja lännenplataanin risteytys. Lännenplataania kutsutaan englanniksi nimellä sycamore - nimi voi tosin viitata myös pariin muuhunkin aivan eri lajin puuhun.

Muistan ihailleeni plataaneja jo asuessamme Englannissa. Plataanin piikkiset pallopähkylät ovat kerrassaan viehättävän näköisiä. Näiden kuvien pallopähkylät ovat edellisen vuotisia ja puut ovat muuten vielä melko paljaita.

Plataanipohdintojen keskellä vaihdoin vähän blogin värimaailmaakin, kun keltainen alkoi ärsyttää. Ei tämä nyt vieläkään ole täysin mieleiseni ulkoasu, mutta en jaksa ryhtyä radikaalimpiin muutoksiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!