19.5.2010

Kukkapenkki ja mörrimöykkyjä

Uusi kukkapenkki ns. valmistui tänään. Siinä on siis nyt multaa ja hiekkaa ja kiviä ja jopa kasvejakin siellä väleissä. Puutarhamultaa meni lähes kuusi kokonaista 55-60 l säkkiä (niitä oli kahta kokoa), hiekkaa monta kottikärryllistä, kalkkia - no jonkin verran (käytin sammutettua kalkkia, jota maanviljelijävanhemmillani on isossa kasassa, sen pitäisi kuulemma olla paremmin liukenevaa kuin dolomiittikalkki) ja niitä kasveja.
 


Viime viikolla hankittuja ostotaimia oli 4 kpl valkoista patjarikkoa (Saxifraga arendsii 'Schneeteppich'), 2 purppuranpunaista patjarikkoa (Saxifraga arendsii 'Purpurteppich'), 3 espanjankurjenpolvea (Geranium endressii 'Wargrave Pink', 4 valkoista karpaattienkelloa (Campanula carpatica 'Weisse Clips') ja 4 punaista kaukasianmaksaruohoa (Sedum spurium). Viime kesältä kellarissa talvehtineita Englannintuliaisia yksi ajuruoho (Thyme Doone Valley) ja toinen ajuruohoksi ostohetkellä luulemani sitruunatimjami (Thyme Lemon variegated) (molemmathan ovat thyme englanniksi) sekä Suomesta kai jostain alesta ostettu muurikello (Campanula portenschlagiana), joka näyttää siltä, että se on mahdollisesti kuollut. Kokeilen kuitenkin, josko se lähtisikin kasvuun. Sitruunatimjami on siis harhaostos, se ei menesty Suomessa monivuotisena, joten syksyllä varmaankin kerään sen ruukkuun ja laitan kellariin talvehtimaan. Matalasta Doone Valley -ajuruohosta taasen löytyy tieto, että se ei ole mausteeksi sopiva lajike, joten hyvä, että tuli harhaostoksen muodossa syötäväksi kelpaavakin "Thyme".

Lisäksi sain naapurilta valkoista kaukasianmaksaruohoa ja vihreitä mehitähtiä (Sempervivum). Äidiltäni sain myös punaista kaukasianmaksaruohoa (hän ei tosin ollut nimestä varma mutta lehdet ovat kovin samannäköiset kuin ostamissani). Mielenkiinnolla odotan, ovatko eri sävyisiä kuin ostetut punaiset. Ainakin lehdissä on kivasti vähän eri sävyä. Em. kasveilta jäänyt tila täyttyi vielä äidiltä saaduilta hopeahärkeiltä. Häneltä myös tuli joukon jatkoksi vähän punaisia mehitähtiä.

Reipas Kuopus halusi monessa vaiheessa osallistua puutarhatöihin. Tänään hän sekoitteli multaa, kun tein aina vauvanvannaan sopivasti hiekoitetun ja kalkitun multaerän valmiiksi. Hän myös kävi pikkusaappaillaan talsimassa ja tasoittelemassa multaa. Kun multahommat loppuivat ja minä olin kiinni hentoisten hopeahärkkien istuttamisessa, hän oma-aloitteisesti päätti istuttaa mehitähtiä. Sinne ne mörrimöykyt sujahtivat! (Viime kesänä, kun ensimmäisen kerran sain niitä naapurilta kivipenkereeseeni istutettavaksi, en millään meinannut oppia niiden nimeä ja kutsuin niitä mörrimöykyiksi. Eli ihan äidin keksimä höpsö nimitys asiallisille pikkukasveille.)
 


Muok. 23.5.2010 lisätty tieteellisiä ja englanninkielisiä nimiä

1 kommentti:

  1. Hauskanmuotoinen kukka-allas. Kunhan kesää mennään pitemmälle allas on kukoistava kukkakeidas.
    Nyt onkin kaikki edennyt hyvin nopeasti. Tulppaanitkin kukkivat aivan liian vähän aikaa. Onneksi minulla on valkoiset vasta aloittamassa kukintaa.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit!