23.5.2010

Sateen jälkeen ja muuta toukokuuta

Aargh. Sateen jälkeen harmittaa. Harmittaa se, etten eilen jaksanut ryhtyä kesken puutarhahommien valokuvauspuuhiin, vaikka ajattelin sitä. Kivipenkereen sammalleimut ovat upeasti kukassa, nyt ne näyttävät rankkasateen hakkaamilta. Toivon tietysti, että ne siitä vielä nostavat päänsä, mutta varmaksi en voi tietää. Samoin on rönsyleimujen laita, niistäkin oli jo osa avannut nuppunsa. Kivipenkereen keskeneräisen keskikäytävän päähän laitoin muuten eilen myös viime kesänä ostetun, kellarissa talvehtineen kuvan mukaan violettivalkokirjavan sammalleimun (Phlox subulata 'G. F. Wilson') ja penkereen alaosaan huonossa hapessa olevan (kuvan mukaan) violetin rönsyleimun (Phlox stolonifera).

Kesäkukista en muistanut aiemmin kirjoittaa, tänä vuonna intouduin hankkimaan niitä normaalia runsaammin (ja myöskin rahaa tuhlaillen). Toteutin monivuotisen haaveeni ja ostin perinteisen oranssin karjalanneidon (Begonia tuberhybrida pendula) sivukuistille, se kun sopii sävyltäänkin kuistilla roikkuvaan riipputuoliin. Saman kuistin viereen puiseen astiaan Kolmonen ja Kuopus kylvivät eilen koristekrassia (Tropaeolum majus), joka varmaan tulee olemaan myös sävy sävyyn.

Etukuistille ostin keijunmekon (Rhodochiton atrosanguineus), jollaisen olemassaolon opin tietämään vasta toissa kesänä Arleenan blogista ja ihastuin heti. Nyt raaskin ostaa sen, viime vuonna vain haaveilin. Täytyy syksyllä kokeilla panna se kellariin, jos se selviäisi siten talvesta. Lisäksi laitoin kahteen amppeliin maahumalaa (Glechoma hederacea 'Variegata') ja hopeaputousta (Dichondra argentea), isompaan myös valkoisia orvokkeja keskelle. Kuistin eteen kannoin reilu viikko sitten (eli vähän turhan myöhään) kellarissa talvehtineet viimekesäiset ruukut, toisessa ruusuja ja kirjavaa maahumalaa, toisessa oikein hyvin säilynyt muratti ja heikkokuntoisen näköinen ruusu. Äitienpäiväruusuni tökkäsin myös jälkimmäiseen ulkoruukkuun, koska en muista kastella riittävästi sisällä olevaa ruukkuruusua.

Kesäkukkalistauksista meinasi vielä unohtua leikkimökin kuistilla olevat amppelimansikka, Kuopuksen äitienpäivälahjaksi kerhossa kylvämät orvokit (aika rimpuloita vielä, mutta viimein koulin ne isoon amppeliruukkuun) ja parvekelaatikkoon laitetut ahkeraliisat (Impatiens walleriana), punaisen eri sävyjä tietenkin.

Lisäksi unohtui mainita uuteen kivikkokukkapenkkiin rautaisen köynnösobeliskin alle ruukkuun kylvämäni Englannista ostettu tuoksuherne (Lathyrus odoratus 'Orange Ripple'), katsotaan mitä siitä tulee... Toistaiseksi ruukun päällä on muovi lämpötilan nostamiseksi, kun en näköjään koskaan muista esikasvattaa mitään.

Nyt sitten vain pidän peukkua, että sammal- ja rönsyleimut vetristyvät vielä ihailu- ja kuvauskuntoon...

2 kommenttia:

  1. Heipä hei tännekkin puutarhurille :)

    Rankkasade on ollut meilläkin, mutta eipä ole kyllä isommin kukkiakaan vielä näkynyt vaikkakin kevät on mukavasti etuajassa.

    VastaaPoista
  2. No sade on jatkunut. Asiantuntijani vakuuttaa, että kyllä leimuni nostavat päänsä poudan tultua, joten uskon siihen.

    Ja miten taas saatoin unohtaa listasta: onhan mulla vielä yhdessä ruukussa viimekesäinen kellarissa talvehtinut Pirilästä ostettu laventeli, luultavasti Hidcote, ja toisessa Englannista ostettu pieni vaaleanpunakukkainen laventeli Hidcote Pink, joka ei kyllä ole vielä kukkinut.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit!