18.9.2011

Syksy ja kukkasipulit osa 1


Viime keväänä minua ilahduttivat miehen matkoilta tuomat tulppaanit Tulipa triumph 'Leen van de Mark'. Tänä vuonna päätin jo yhden kukinnan jälkeen kaivaa ne ylös ja siirtää toiseen paikkaan. Niiden ensimmäinen paikka kun oli pihan kostein kukkapenkki eivätkä tulppaanit kuulemma pidä kovin kosteasta. Niinpä ryhdyin viime viikonloppuna puuhaan NetAnttilasta ostamani uuden istutustyökalun kanssa.

Työkalu oli suurensuuri pettymys, sillä se on tehty niin ohuesta pellistä, että kahvaosan pellit vääntyivät heti, vaikkei maa ollut edes kovaa. Millaiseen maahan tämä työkalu on oikein tarkoitettu, pussituoreeseen hötöiseen multaan vai? Toimintaperiaate sinänsä on todella hyvä, ja huomasinkin, että kämmenet eivät ole kipeät kuten sen jälkeen, kun on istutuslapiolla kaivertanut kuoppia sipuleille.

Iloinen yllätys sen sijaan löytyi maasta, kun tulppaanit olivatkin tehneet hurjasti sivusipuleita. Minulla ei ole kokemusta siitä, miten nämä sivusipulit onnistuvat kukkimaan, mutta joka tapauksessa istutin ne uuteen paikkaan jokaisen erillään. Mukaan heitin kullekin syyslannoitetta. Leen van de Markit pääsivät pionipenkkiin. Sinne laitoin myös uudet ostamani papukaijatulppaanit Tulipa 'Estella Rijnveld', jotka näyttivät kuvassa aivan samalta kuin se yksi edellisten joukkoon eksynyt erilainen.

Tulppaanin sipulien ylöskaivaminen ei muuten olisi onnistunut ihan niin helposti, ellen olisi laiskana jättänyt kuivia varsia koko kesäksi paikalleen. Nyt niitä oli helppo seurata oikeaan kohtaan, jossa sipuli kasvoi. Tulppaanit 'Spring Green' ja punaiset väärään pakkaukseen joutuneet siirtyivät myös hiukan eri kohtaan eli tästä pikkutalvion leviämisalueelta viereiseen runopenkkiin. Olisin voinut tarkistaa valokuvasta ja erotella "väärät" kirkkaanpunaiset tulppaanit pois mutta en jaksanut. Ehkä ensi keväänä käytän niihin merkkilankaa, jotta voin erotella ne joukosta. Nämäkin tulppaanit olivat kaikki tehneet kovasti sivusipuleita ja mielenkiinnolla odotan, oliko niiden irrottaminen ja erikseen istuttaminen kannattava juttu. Lisäksi laitoin sinne ostamiani Greenland-tulppaaneja, jollaisia noiden punaisten tähtimäisesti aukeavien piti olla.Tänään jatkoin tuota hommaa asettelemalla kosteasta kukkapenkistä kurjenmiekkoja toiseen järjestykseen (isompia katselusuunnasta taemmas, kun olivat vahingossa lipsahtaneet väärin päin). Se piti siis tehdä ennen uusien sipulien istuttamista. Uudet sipulit olivat äidiltäni saamani epälukuinen (=varsin runsas) määrä valkonarsissin sipuleita sekä muutama hänen ostamansa ja minulle antamani kerrotun narsissin Narcissus 'Sir Winston Churchill' sipuli. Narsissit kuulemmat paremmin tykkäävät kosteudesta kuin tulppaanit ja siksi alunperin tähän siirtourakkaan ryhdyinkin.

Kun olin päässyt vauhtiin, iskin maahan myös Pirilästä ostamani tulppaanit 'Ollioule', jotka ostin vain siksi, että kaipasin lisää kevätkukkia ja ne näyttivät kuvan perusteella kivalta. Sitä paitsi minulla taitaa olla jokin pakkomielle näiden kaksiväristen tulppaanien suhteen. Toivotaan, että ne viihtyvät terassin alapuolen puolivarjoisessa ellei peräti varjoisessa penkissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!