30.9.2011

Puutarhanhoito on yhtä siirtelyä

Viime viikonloppuna, pian katsuran istuttamisen jälkeen, siirsin apteekkarinruusun siihen kuolleelta kirsikalta jääneelle paikalle. Kirsikka Leningradin musta oli siis vasta viime vuoden loppukesän hankinta eikä se selvinnyt talvesta, vaikka puutarhalla oli isossa purkissa jo tuottanut satoakin. En sitten tiedä, olivatko he talvettaneet sen jotenkin suojattuna. Keväällä tämä kirsikka teki kukkia ja vähän lehtien alkuakin viimeisillä voimillaan, kunnes kuoli kokonaan.

 


Sen paikalle olin suunnitellut uutta kirsikkaa tai katsuraa ja päädyin jälkimmäiseen, jonka sitten kuitenkin istutin vähän toiseen kohtaan. Hetken mietin, mitä kirsikalta jääneelle paikalle tehtäisiin, kun siinä oli niin hyvä syvämultainen paikkakin valmiina, ja päätin siirtää apteekkarin ruusun siihen. Apteekkarin ruusu olikin oikeastaan ollut väliaikaisistutuksessa, muut ruusut sen vierestä olin jo siirrellyt viime tai edellisvuonna pois, mutta tämä jäi. Siispä ruusu siirtyi nyt pari metriä yhteen suuntaan ja kulku puutarhan (vielä merkitsemättömillä) poluilla muuttui helpommaksi. Samalla siirsin toisen komeamaksaruohopehkoni ahtaasta kivien välistä jaettuna tähän ruusun viereen. Nyt tämä ei näytä paljon miltään mutta katsotaan ensi kesänä... Viimeisen purkissa olleen mintun eli suklaamintun lykkäsin myös tähän, mutta luultavasti sen kohdalla on kyse väliaikaisistutuksesta.

 


Tällainen kasvien siirtely taitaa olla puutarhureilla aivan tavallista. Eilen siirsin pari vuotta kivipenkereen alaosassa lihoneen kivikkosuopayrtin pois, koska se ei mielestäni sovi sinne sammalleimujen ja rönsyleimujen joukkoon. Se sai ihan oman yksittäispaikan heinätuppaan vieressä kohdassa, jossa kuuluu pysyä pieni kumpu ohjaamassa kellarin päältä valuvia sadevesiä. Pohdin myös ystävälle, joka piipahti puutarhassani, että viime kesänä istuttamiani perennoja olen siirtänyt useita ainakin kerran, joitakin jo kahdesti. Ai niin, eilen vaihdoin uudessa ruusupenkissäkin kahden ruusun paikkaa, kun niiden järjestys tuntui kukan värin suhteen väärältä...

Ensimmäinen sijoituspaikka ei aina olekaan hyvä tai se oikea paikka. Varsinkin juuri istutettuja voi helposti siirtää, kun ne eivät ole vielä ehtineet kunnolla juurtua. Mutta eiköhän vanhojakin kasveja tule siirreltyä, niitä voi sitten samalla myös jakaa ja kunnostaa. Kivikkosuopayrttikin tuli jo jaettua eilen ja silti siitä jäi riittävän iso (reilu puolikas) itselle.

2 kommenttia:

  1. Ai joku muukin siirtelee kasveja ;). Jo vain. Ensikesänä taas siirrellään...
    Mukavaa lokakuuta!

    VastaaPoista
  2. Ei taideta olla ainoita, Multasormi. Mua ensin vähän oudoksutti mokoma siirtelytarve mutta nyt jo tuntuu, että sehän voi olla ihan hauskaakin.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit!