24.6.2014

Iloisten värien penkki

Viime kesänä aloin suunnitella iloisten värien penkkiä, koska minulle iski värinnälkä. Olen aiemmin keskimäärin välttänyt hankkimasta keltaisia kukkia ja pitäytynyt enimmäkseen valkoisissa, sinisissä ja erilaisissa vaaleanpunaisissa. Keltaiset kukat tosin tuntuvat hoituvan voikukkien, rönsyleinikkien ja huopakeltanoiden voimin.

Sain ideoita puutarhaystäviltä ja tänä keväänä sitten aloin kypsytellä iloisten värien penkkiä. Kärhöaddiktioni vuoksi tosin uusi tikapuupenkiksi nimeämäni varsin kärhöpitoinen istutusalue ns. valmistui ensin. Iloisten värien penkin alue sen sijaan tuntui laajenevan kovin suureksi. Värejä, kasveja ja laajuutta pohtiessani tajusin, että en voi istuttaa ihan pelkästään keltaisia, oransseja ja punaisia kukkia siihen vaan täytyy tasapainottaa niitä mm. vastaväreillä, jottei tämä penkki hallitsisi koko puutarhaa erilaisuudellaan.

Kasvivalintoihin on vaikuttanut paljolti myös se, mitä on ollut saatavilla naapurustosta ja ystäviltä ja mitä listani kasveista on löytynyt niistä puutarhamyymälöistä, joissa olen piipahtanut. Kokonaisuus ei näytä vielä kovin kummoiselta ja kasveja puuttuu.


Pihanpuolimmaisessa osassa iloisten värien penkkiä on japaninlikusterisyreeni, keltavuokkoja, rönsytiarellaa, tulikellukoita, valkoalpia ja tänä kesänä pensaskrassia. Tilaa on vielä ja pitäisi löytää siihen lisää kasveja. Kasvihuoneessa odottaa myöhäisten taimikasvatuksien tuloksena tiibetinkoirankieliä, ajattelin uskaltaa istuttaa ne, kun en löytänyt mistään tietoa, että ne haisisivat pahalta kuten koirankieli.Metsänpuolimmaisessa osassa penkkiä sijaitsee lintuallas, jonka juurella on kiinankeltakärhö ja kellanvihreää kuunliljaa. Lammasverkkoaitauksen sisällä on kultapalloa ja sen ympärillä rönsyansikkaa, etupuolella tummanvioletteja akileijoja ja niiden edessä korpi-imarretta. Vasemmalle istutin myös eilen ystävältä saamiani lehtosinilatvan taimia, ne ovat alkujaan yhdeltä toiselta ystävältä ja mielestäni tummemman näköisiä kuin minulla ennestään olevat lehtosinilatvat. Perimmäisessä nurkassa on koreanonnenpensas. Tänne ripsuttelin myös mustan unikon siemeniä, joita sain äidiltäni. Täälläkin on vielä tilaa - ainakin kulta-akileija on suunnitelmissa - täytyisi siis ostaa niiden siemeniä jostain.Iloiset värit ovat toistaiseksi ihan muualla kuin tuolla niille nimetyssä penkissä. Harakankelloja kukkii jo siellä täällä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!