11.5.2011

Köynnöspergola

Mies rakensi tällaisen köynnöspergolan viime kesän loppupuolella. Ajatus on, että laatikoista kasvaisivat villiviinit varjostamaan talon suurinta ikkunaa, sillä aurinko kuumentaa sen kautta koko taloa ihan reippaasti. Viime syksynä valmistui pergolarakennelma ja ensimmäinen laatikoista, toisen laatikon Mies teki tänä keväänä. Köynnöksiä odotellessa laitoimme viime kesänä Ikean alekorista löytyneet kankaat varjoksi. Totesimme sen niin hyväksi ratkaisuksi, että ne pääsivät tänäkin keväänä samalle paikalle.
 


Ensimmäisen laatikon syksyllä istuttamani villiviinin juuret eivät näyttäneet riittävästi elon merkkejä tänä keväänä, joten istutin siihen varmuuden vuoksi uudet. Lisäksi laatikoissa on aikomus kasvattaa villiviinien juurella pikkutalviota laatikoiden kaunistukseksi. Näissä pitäisi nyt olla sinikukkaista pikkutalviota, mutta pihastamme löytyy siis myös violettikukkaista.
 


Laatikoissa muuten on varsin syvä multatila, jotta kasvit kestäisivät paremmin yli talven. Jos olisin tajunnut ajoissa, olisin ehkä eristänyt ne sisäpuolelta, mutta nyt niissä on sisäpinnassa vain juurimattoa estämässä mullan valumisen raoista ulos. (Laatikoiden korkeus n. 70 cm, multaa ehkä kymmenisen senttiä vähemmän, leveys vajaan metrin ja syvyys jotain puolen metrin päälle - ei näitä niin tarkkaan mitattu, kunhan sopivat noiden pergolan pylväiden väliin.)
 


Toivottavasti jo loppukesästä saan vähän toisenlaisia kuvia näistä. :)

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva idea tuo kangas. Meijänki pitäs lähiaikoina rakentaa pergolaa terassille.Pistän muhimaan ajatuksen kankaista päivänvarjona. Vähän "kattoa".

    VastaaPoista
  2. Joo, vahingossa ne matkaan tarttuivat, kun olivat alessa. Näkyypä niitä olevan nytkin myynnissä kahta kokoa, ihan aurinkokatos-kankaita ovat. Pysyvää kattoa tähän emme halunneet, minä en halunnut markiisia eikä talon katolta tulevan lumikuorman takia voi laittaa pergolan päälle mitään valokatetta.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit!