23.10.2011

Ystävän puutarhassa hommissa

 
Käytin perjantaipäiväni hyvin. Kotonakin toki riittäisi puutarhatöitä mutta joskus tekee hyvää vaihtaa maisemaa. Niinpä kävin ystäväni puutarhassa vähän talkoohommissa. Heille oli tehty uusi pihakiveys ja istutusaltaat, joista toinen oli vielä täytettä vailla. Lapioin suursäkillisen (n. 800 litraa) multaa ja istutimme hänen ostamansa pylväspihlajat ja minun tuomani siperiankurjenmiekan jakotaimet sekä valkoisten narsissien sipuleita (orkideanarsissi Thalia ja tasettinarsissi Paperwhite Ziva) tuohon isompaan istutusaltaaseen. Ystävä laittaa siihen vielä lisäksi idänsinililjaa ja punaisia tulppaaneja.

Pienempään istutusaltaaseen ystäväni oli jo istuttanut tuurenpihlajan. Lisäksi istutin siihen äidiltäni saamiani päivänliljan juurakoita ja kermanvaaleita kerrottuja narsisseja, joiden nimeä en nyt muista. Muistaakseni ystäväni aikoo istuttaa siihen lisäksi krookuksia.

 

Ystävän takapihalla kukoisti hänen viimevuotinen syntymäpäivälahjansa (ensimmäinen kuva lahjanantohetkeltä viime vuoden heinäkuulta). Lupauduin nimittäin silloin puutarhatöihin ja kukkapenkin tekoon synttärilahjaksi. Niin syntyi ison kiven ympärille pieni kukkapenkki, jossa on erilaisia pieniä maksaruohoja ja ajuruohoa sekä komeamaksaruoho, joka tuntuu viihtyvän kiven kyljessä todella hyvin.

 

 


Lisäksi siirtelin kasveja takapihalla. Purppuraheisiangervo siirrettiin tuonne komeamaksaruohon taustalle. Lisäksi siirsin pieniä havuja hassusta paikasta nurmikon reunalta kukkapenkkikiven toiselle puolelle. Tulevan terassin laajennuksen läheltä poistettiin kuollut kuriilienkirsikka, josta puski esille vain sellaisia lehtiä, jotka ovat peräisin kasvista, johon se oli vartettu. Lähes samaan paikkaan istutin punaluumun taimen.

 

Tontin takarajalle istutin juhannusruusuja (jälleen kerran peräisin äidiltäni kuten myös se luumupuu). Juhannusruusujen edessä on parin kevään ajan kukkinut ystäväni istuttama iloinen rivi tulppaaneja, ja toivottavasti ne jaksavat nousta vielä ensi keväänäkin. Pari sipulia runsaine sivusipuleineen oli noussut pinnalle ja istutinkin ne sitten rivin jatkoksi. Syyslannoitetta ei valitettavasti ollut niille antaa, mutta yritetään nyt ilman. Juhannusruusut ja tulppaanit ovat muuten matalan kiviaidan takana - kiviaidan on ystäväni mies kasannut tänä kesänä, kun isot kivet piti siirtää muurikivityömaan tieltä pois tontin toiselta reunalta. Kuvassa näkyy myös pihtakuusen taimi, jonka toin ja istutin. Tontin takana aukeava kaavoittamaton ja hoitamaton vesakko ehkä peittyy vähän näkymästä, kunhan juhannusruusut ja pihta kasvavat.

Ystävän puutarhassa puuhaamisen hyviä puolia oli monia. Työt oli helppo rajata, kun omassani löytyy loputtomasti uutta tehtävää edellisen perään. Seura oli mitä mainiointa. Ja nyt minulla on ensi kevääksi odotettavaksi oman puutarhan lisäksi se, miltä ystävän puutarhassa näyttää.

1 kommentti:

  1. Hei kaikki Puutarha Ystävät!
    Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

    Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html

    Hyvät perustelut lähteä touhuamaan ystävän puutarhaan!!! =)

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit!