9.9.2010

Syksyn kaunistuksia

Alkukesästä etsin komeamaksaruohoa kaupoista, ei löytynyt, mutta parin kilometrin päässä asuvalta naapurilta sain alkuja. Tai no, ei alkuja vaan isoja pehkoja, joita hän harvensi kukkapenkistään, että sai tilaa muille kukille. Kaksi pehkoa sijoitin mutkan kautta tähän kivipenkereen juurelle, ja kaksi pehkoa vielä riitti ystäville annettavaksi.
 


Eilen puutarhakaupassa piipahtaessani näin paljon komeamaksaruohoja. Myyjä kertoi, ettei niitä kesällä olekaan tarjolla vaan ne myydään näin syksyllä, kun ne kukkivat. Ymmärrän kyllä, että näiden kauniiden kukkien puhjettua käyvät paremmin kaupaksi. Komeamaksaruoho (Sedum 'Herbstfreude') on nimensä mukaisesti syksyn ilo.

 


 


Kivipenkereestä löysin myös tällaista hyvin viihtyvää kasvia, lienee myös jokin maksaruoho, ja varmaankin olen ne aivan itse sinne istuttanut, mutta en taas muista koko asiaa. Näitä löytyi paristakin paikasta hyvinvoivana.

 


Tänä vuonna sammalleimut eivät innostuneet uusintakukinnasta tämän enempää toisin kuin esimerkiksi viime kesänä.
 

6 kommenttia:

 1. Mä kanssa tykkään noista komeamaksaruohoista! Kiva tämä sun bogi kun saa ihailla perennoja :)

  VastaaPoista
 2. Tuota komeaa maksaruoho minä haluan, pitää katsella taimikaupoista.
  Se näyttää kivien joukossa just oikealta valinnalta, ainakin puutarhassasi. Tuota sammalleimua löytyy myös täältä valkoisena ja pinkkinä.

  VastaaPoista
 3. Arleena, kaupassa myytiin jotain parikymmentä senttiä korkeita komeamaksaruohoja, nämä ovat ehkä polvenkorkuisia pehkoja. Leviää ainakin kokoa kasvaen, siementämisestä en vielä tiedä (muut isot maksaruohoni tuntuvat leviävän siemenistä). Elr varaa niille tilaa :) Omista pehkoista toinen on liian ahtaassa kivien välissä, tämä kuvassa oleva on toiselta puolelta "vapaa" leviämään.

  VastaaPoista
 4. Sopii hyvin kivien väliin tuo maksaruoho...ja muutenkin mehikasvit ovat hyvän näköisiä.
  Mullakin olisi tuota vaikka jakaa toisille, mutta välimatkat taitavat olla esteenä , paitsi Arleenalle...;=)

  VastaaPoista
 5. Tuija, tuota pienempää maksaruohoako sinulla on jaettavaksi asti? Tiedätkö sen nimen?

  VastaaPoista
 6. Ei vaan tuota korkeampaa...;=)

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit!