22.8.2010

Lisää istutuksia ja kylvöksiä

Olen kärrännyt multaa istutuksia varten kellarin päälle ja vähän muuallekin ja lisäksi olen kärrännyt mursketta polkuihin. Murske vaan loppui ja tuli tenkapoo mutta sitä tarvittanee lisää johonkin muuhun, joten saan samalla sitä myös lisää polkujen rakentamiseen.

Joskus kuluneen viikon aikana istutin terassin-jne alapuoliseen kasviryhmään kotkansiipiä ja sitten myös syysleimuja, jotta saisin vähän väriä tähän pihaan vielä syksymmälläkin. Muistin kylläkin syysleimujen kohdan aurinkoisemmaksi kuin se näyttää olevan. Saa nähdä, miten leimut sitten viihtyvät. Prisman tarjouksesta löytyi Phlox paniculata "Starfire", normaalihinnalla "Europa" ja jo aiemmin Pirilästä törkeän kalliilla nuo etummaiset vaaleanpunaiset, joille ei ole sen kummempaa nimeä kerrottu.
 


Terassin-jne avajaisissa lahjaksi saamani kuulemma Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta ostettu Prinsepia sinensis sai tänään paikan kesäkeittiön nurkalta. Paikka muuttui alkuperäisestä suunnitelmastani ja suunniteltu vapautui oikealle kirsikkapuulle. Prinsepia sinensis siis tunnetaan Suomessa nimellä mantshuriankirsikka. Tämä tieto löytyi googlailemalla, samoin kuin englanninkielinen nimensä Cherry prinsepia ja saksalainen nimensä Mandschurische Dornkirsche. Joku kommentoikin puutarhakeskusteluissa, että parempi suomalainen nimi olisi mantshurian okakirsikka. Minulla ei ole mielipidettä asiasta, kun en näistä kasveista mitään ymmärrä. Mantshuriankirsikan ympärille istutin äidiltä hakemiani kevätkaihonkukkia.
 


 


Tontin kosteimpaan paikkaan (ojia lukuunottamatta) kasviryhmään laitoin niinikään naapurilta saadut kurjenmiekat (varmaan jotain saksankurjenmiekkaa, sinisiä kuulemma). Paikka ei ole suoranaisesti märkä mutta sen verran kostea, että sateella ja keväisin sen huomaa selvästi. Onnistuin myös tappamaan ruusun, joka erehdyksessä istutettiin pari vuotta tälle linjalle eli ruusulle se ei ainakaan sopinut. Istutin punavalkoiset tulppaanini kurjenmiekkojen väliin ja toiseen kohtaan kylvin vähän maariankellon siemeniä, vaikka minulla ei ole aavistustakaan, tuleeko niistä mitään tähän aikaan kylvettynä. Tämän kukkaryhmän reunuksesta puuttuu vielä kasveja, suunnitelmassa ainakin kylvää rantakukkaa ja varmaan ensi keväänä myös istuttaa joitakin yksilöitä (äidiltäni). Joitakin muita kukkia mahtuisi yläpään reunoille myös, mutta en ole päättänyt, mitä. Ryhmän alapäähän istutin toisen viime syksynä alesta hankkimistani piippuköynnöksistä odottamaan kaariporttia, jonka rakennan joko tänä syksynä tai sitten ensi keväänä.
 Myrkyllisten kasvien penkki on saanut viime päivinä reunukset ympärilleen kaikenmaailman ylijäämätavarasta. Tänään kylvin sormustinkukkien väliin myös vähän Englannista ostamiani sormustinkukan siemeniä. Kylvin ne paljain käsin, koska ne ovat niin pieniä, mutta päätin, etten enää koskettele edes siemeniä käsineittä. Istutin myös keväällä Lidlistä ostamani Ornithogalum "Saundersiae" -sipulit (googletus ei tuottanut kasville suomenkielistä nimeä mutta tiedon myrkyllisyydestä), jotka olisi näköjään pitänyt istuttaa touko-kesäkuussa, jolloin ne kukkisivat elo-lokakuussa. Katsotaan, mitä niistä tulee. Tämäkin penkki kaipaisi vielä jotain ei-niin-myrkyllistä kasvia parille reunalle mutta en tiedä, mitä.
 


Kellarin takareunalle istutin pilvin pimein naapurin "kukkien kaatopaikalta" hakemiani suikeroalpeja. Eilen hain ja istutin sinne myös vuohenkelloja ja joitakin akileijoja. Naapurin patjarikot puolestaan hyökkäsivät tänään terassin-jne toiselle laidalle erikoiseen muodostelmaan ;) Kuopus auttoi reunuskivien asettelussa.

 


(Kuvani ovat TAAS illalla otettuja eikä niissä näy valon leikkiä, koska aurinko ei enää paistanut pihaamme. Keskeneräisistä jutuista otetut kuvat ovat muutenkin vähän... no, keskeneräisen näköisiä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!