16.6.2013

Sekaisin kärhöistä

Viime syksynä kärhökirjanpitoni kyllä sekosi lopullisesti. Yritän koota tähän tilanteen, joka nyt on voimassa eli ne kärhöt, joita puutarhasta löytyy jossain muodossa. Kärhöt eivät ole esittelyssäni pelkästään hankintajärjestyksessä, sillä yritän saada myös omaan mieleeni jonkinlaisen kokonaisuuden siitä, missä mitäkin on. Se kun meinaa välillä unohtua itseltänikin...

(1) Clematis 'Multi blue', ensimmäinen kärhöni, jonka sain kirjanlainakiitokseksi 7 vuotta sitten. Kun se viimein pääsi nykyiseen kasvupaikkaansa pihtapöllin kylkeen, se on kukkinut uskollisesti ja runsaasti joka vuosi.

21.7.2012

21.7.2013


(2) Clematis 'Hagley Hybrid' kellarin tuuletusputken juurella. Se ei näytä voivan kovin hyvin, vaikka on ainakin pari vuotta kukkinut komeasti, mutta en aio vielä menettää toivoani.

21.7.2012


(3) Clematis integrifolia 'Alba' pääsi hiljattain Hagley Hybridin viereen kellarin tuuletusputken juurelle. Tämä ei ole köynnöstävä kärhö, joten paikka saattaa olla sille vähän väärä, mutta koska Hagley Hybrid ilmeisesti pitää nyt välivuotta, se saa ainakin toistaiseksi olla tässä.

26.6.2013(4) Clematis 'Guernsey Cream' on kesäkeittiön alapuolella tekemääni betonirautaiseen köynnöstukeen nojailemassa. Tämä parin vuoden takainen hankinta ei ole vielä koskaan kukkinut kaupasta tuonnin jälkeen ja nykyisellä sijaintipaikallaan se onkin ollut vasta viime kesästä.(5) Clematis 'Piilu' on myös kesäkeittiön alapuolella samaisen tuen juurella ja viime kesänä vasta siihen paikkaan laitettu jostain muusta sijainnista.

13.8.2012

3.8.2013


(6) Clematis montana rubens ruukussa kesäkeittiön reunalla, on yhden talven nyt talvehtinut kellarissa. Kyseinen ruukku tuli epähuomiossa liikakastelluksi kesä-heinäkuussa 2013 ja kärhö näytti lakastumistautiselta, joten katkaisin sen multaa myöten enkä tiedä, jääkö se henkiin.


(7) Clematis alpina kaivonrenkaan ympärillä kasvaa ja kukoistaa. (8) Toinen samanlainen on viime kesästä asti ollut toisessa villiviinilaatikossa ja selviytynyt hyvin siinä talvesta.

27.5.2013


(9) Clematis alpina 'Riga' toisessa villiviinilaatikossa selviytyi myös.

20.5.2013


(10) Clematis mikä-minä-olenkaan, joka ei ole 'Princess Diana', vaikka sellaisena sen ostinkin. Näyttää viihtyvän hyvin männyn juurella hiekkaisessa kukkapenkissä (toki kärhöllä ja ruusulla siinä on syvemmät multakuopat) ja vaikuttaisi olevan ehkä 'Propertius' (tarkista tuoksuuko) tai 'Pink Flamingo'.

2.6.2013


(11) Clematis jackmanii oli kyllä puolikuollut parin euron taimi ostaessani sen pari vuotta sitten, ihan hengissä mutta ei vielä mitenkään kukoistavassa voinnissa pihlajan juurella, jossa sen istutuskuoppa ei ole aivan riittävän syvä. Ensimmäinen kukka aukesi elokuun alussa 2013 rei'itettynä.

9.8.2013(12) Clematis 'Aljonushka' näyttää viihtyvän köynnösobeliskissa ruusupenkin ja pionipenkin välimaastossa.

8.8.2012


(13) Clematis 'Mrs Cholmondeley' löytyi edulliseen hintaan hiljattain ja pääsi köynnöskaaren juurelle Flammentanzin viereen.

(14) Clematis alpina 'Pink Flamingo' päätyi kesäkeittiön alapuolisen tammen juurelle.

(15) Clematis macropetala 'Propertius' puolestaan on uusimmassa kukkapenkissä myöskin tammen juurella.

(16) Japaninlikusterisyreenin juurelle istutin viime kesänä kärhön Clematis 'Blue Angel'. Se odottaa siirtoa toisaalle.

21.7.2013Avoimena puutarhapäivänä viime elokuussa ostin pienen (17) viinikärhön taimen eräältä puutarhurilta. En meinannut muistaa, minne sen istutin turvaan, mutta löysin sen kesäkeittiön viereltä suklaamintun kanssa samasta salaojarenkaan palasta.

Menetettyjä kärhöjä ovat Suomen talvea kestämätön ikivihreä 'Apple Blossom', joka oli kellaritalven jälkeen aivan homeessa, pionipenkkiin istutettu 'Pink Fantasy' näyttää myös kadonneen, samoin rusokirsikan juurelle istutettu jokin kärhö, kuten myös Clematis 'Matka Ursula Ledochowska' ja 'Mrs Bateman'.

Iso osa kärhöistä on onneksi alehintaan hankittuja... aika montahan niitä on mutta sanoiko joku, että tarpeeksi?

Ajattelin päivittää tätä kärhölistaa jatkossa, jotta se pysyy ajan tasalla.

Muokattu viimeksi 2014 ja siirretty omaksi sivukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!