20.7.2012

Kärhöhulluutta

Tajusin hiljattin, että minusta on tullut kärhöhullu. Ensin oli vain 'Multi blue' (1), jonka sain tutulta kiitokseksi kuusi vuotta sitten yhden kirjan pitkäaikaislainasta. Puutarhani oli silloin vielä olematon ja sijoitin Multi bluen yhden männyn juurelle sen tarkemmin tutkimatta, mitä se kaipaisi. Se pysyi hengissä ja vahvistuikin muttei kukkinut. Parin vuoden kuluttua siirsin sen pihtapöllin juurelle, jossa sillä oli vähän enemmän kunnon multaakin juurillaan. Silloin ilmestyivät ensimmäiset kukat ja siitä lähtien Multi blue on kukkinut uskollisesti joka kesä heinäkuulta syksyyn asti.

'Multi blue'


Pari vuotta sitten taisin hankkia seuraavan kärhön 'Piilu' (2). Sama juttu kuin Multi bluella - aivan väärä sijoituspaikka aluksi tai ei ainakaan tarpeeksi syvällä pihlajan juurella eikä se viihtynyt. Tänä vuonna se jo saattaisi kukkia, kun olen sitä pariin kertaan siirrellyt ja nyt ehkä löytänyt hyvän paikan.

Kaksi vuotta sitten ostin kärhön 'Hagley Hybrid' (3) ja istutin sen kellarin tuuletusputken juurelle. Se kukki hiukan jo viime kesänä ja nyt jo oikein kunnolla. Viime kesän lopulla istutin putken toiselle puolelle heräteostoskärhön 'Guernsey Cream' (5), jonka vihreäraidallisiin valkoisiin kukkiin ihastuin. Senkin siirsin jo tänä kesänä toiseen paikkaan, kun se näytti voivan huonosti ja ajattelin sen johtuvan liian varjoisesta sijainnista. Guernsey Creamin uusi paikka on sama kuin Piilun jo kolmas sijoituspaikka eli kuolleen mantsuriankirsikan entisellä paikalla, johon taiteilin betoniraudasta myös köynnöstuen. Jommassakummassa on nyt nuppuja vaikka siirrosta ei liene kuin pari viikkoa, mutta en muista kummassa. Kukkien väristähän sen sitten näkee.

'Hagley Hybrid'


Viime vuoden alkukesän hankinta oli myös alppikärhö (4) vai oliko se kenties kruunukärhö, joka tuntuu viihtyvän kaivonrenkaan kyljessä. Tosin jokin tuhohyönteinen on käynyt syömässä sen uusia lehtiä tänä vuonna.Tarjoustalon alepöydästä muistaakseni noin eurolla tai kahdella löytynyt 'Jackmanii' (6) näytti ostohetkellä lähes kuolleelta. Siinä vaiheessa viime kesää, kun päätinkin siirtää sen ruusupenkistä köynnöskaaren päästä kuitenkin pihlajan juurelle (mutta syvempään istutukseen kuin missä kukkimaton Piilu oli ollut), se olikin kasvattanut jo aivan mahtavat juuret. Ensin maan alla ja sitten vasta maan päällä? Nyt sillä on varttunut jo varttakin reilusti yli metrin korkeudelle mutta kukista en vielä tiedä.

'Jackmanii'


Sitä en muista, milloin hankin kärhön 'Aljonushka' (7) mutta se taisi olla aleostos, joka talvehti ainakin yhden talven kellarissa. Nyt se on sijoitettu ruusupenkin ja pionipenkin välimaastoon ja siinä on muutama nuppukin eli ensimmäistä kukintaa odottelen innolla.

'Aljonushka'


Tänä kesänä kärhöhulluus on vain edennyt. Kukkapenkkiin, jonka siirsin paikasta toiseen, tuli männyn runkoa pitkin kiipeilemään 'Princess Diana' (8), joka näyttää hyvin rehevältä. Samalla kertaa sorruin ostamaan myös omenankukkakärhön 'Apple Blossom' (9), joka osoittautui talvea kestämättömäksi ikivihreäksi lajikkeeksi. Sen sijoitinkin siis isoon ruukkuun ja aion kokeilla sen talvettamista kellarissa.


'Apple Blossom'


Pionipenkin reunalle päätyi maanpeitekasviksi 'Pink Fantasy' (10), kun jostain kärhökirjastani tai netistä luin, että se saattaisi sopia myös siihen tarkoitukseen. Aljonushka luemma sopisi samaan myös, koska se ei ole luonnostaan kiipeävä, mutta hyvin se näyttää pysyvän myös köynnösobeliskin tukemana pystyssä.

'Pink Fantasy'


Muutama päivä sitten päätin istuttaa villiviinien seuraksi valkoisia kärhöjä ja tutkin kirjasta, millaiset siihen parhaiten kävisivät. Niitä tuntui kuitenkin olevan niin vaikea löytää muualta kuin Sofianlehdosta, että tänään sorruin ostamaan kahdesta eri kaupasta kaksi aivan muuta valkoista kärhöä, kummassakin onneksi hintaan jo vähän alennusta. Hankituksi ja istutetuksi tulivat etukuistia lähempänä olevaan laatikkoon 'Matka Urszula Ledóchowska' (11) ja sivukuistin puoleiseen laatikkoon 'Madame le Coultre' (12).

Vielä tahtoisin sivukuistin puoleiseen laatikkoon toisenkin valkoisen kärhön... esim. Clematis alpina 'White Swan'. Valkoinen viorna-ryhmän kärhö 'Kaiu' olisi myös ihana mutta johonkin muuhun paikkaan. Monille muillekin varmaan löytyisi paikka jostain. Lisäksi ihan ehdottomasti minulta puuttuu Brooklynin kasvitieteellisessä puutarhassa näkemäni kaltainen tiukukärhö. Voi tätä hulluutta.

3 kommenttia:

  1. Olipa mukava lukea positiivisista kokemuksista kärhöjen kasvattamisessa! Minäkin olen aivan ihastunut kärhöihin ja tänä vuonna ostin kaksi ensimmäistä, jotka on sijoitettu kukkapenkkiin vanhan omenapuun runkoa kiipeämään. Kovin valjulta näyttää `jackmannii`eikä mantsurian kärhökään kukinnoillaan loista, mutta ehkä ensi vuosi tuottaa tulosta. Odottavan aika on pitkä!

    VastaaPoista
  2. Voi mutta kun kärhöt ovat niiiiiin ihania että niihin vaan kerta kaikkiaan hullaantuu! Ja niitä ei voi koskaan olla liian monta!

    VastaaPoista
  3. Yhdestä se alkoi minullakin,nyt taitaa olla jo pitkälti toistakymmentä erilaista. Monta samaa kuin sinulla ja sen haaveilemasi White Swan-kärhön hankin tänä keväänä. Komeasti kukkii ja ihanan isot kukat siinä on.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit!