Iloisesti kärhöjen keskellä

Iloisen pihan kärhöt

Esittelen tässä kärhöt, joita iloiselta pihaltani löytyy jossain muodossa. Kärhöt eivät ole esittelyssäni pelkästään hankintajärjestyksessä. Yritän saada myös omaan mieleeni jonkinlaisen kokonaisuuden siitä, missä mitäkin on. Se kun meinaa välillä unohtua itseltänikin...

(1) Clematis 'Multi blue', ensimmäinen kärhöni, jonka sain kirjanlainakiitokseksi v. 2006. Kun se viimein pääsi nykyiseen kasvupaikkaansa pihtapöllin kylkeen, se on kukkinut uskollisesti ja runsaasti joka vuosi. Ryhmä 2.








(2) Clematis 'Hagley Hybrid' kellarin tuuletusputken juurella. Hankittu 2010. Ryhmä 3.





(3) Clematis integrifolia 'Alba' kellarin tuuletusputken juurella Hagley Hybridin vieressä. Tämä ei ole köynnöstävä kärhö. Hankittu 2013. Ryhmä 3.





(4) Clematis 'Guernsey Cream' on kesäkeittiön alapuolella tekemääni betonirautaiseen köynnöstukeen nojailemassa.  Se ei ole vielä koskaan kukkinut kaupasta tuonnin jälkeen mutta toukokuun 2014 helteillä siihen ilmaantuivat pulleat nuput. Nykyinen sijaintipaikka on sen toinen. Hankittu 2011. Ryhmä 2.





(5) Clematis 'Piilu' on myös kesäkeittiön alapuolella samaisen tuen juurella, siihen paikkaan laitettu 2012 jostain muusta sijainnista. Hankittu 2010. Ryhmä 2.








(6.1) Clematis alpina kaivonrenkaan ympärillä kasvaa ja kukoistaa. Hankittu 2011. (6.2) Toinen samanlainen on toisessa villiviinilaatikossa ja selviytynyt hyvin siinä talvesta. Hankittu 2012. Ryhmä 1.





(7) Clematis alpina 'Riga' toisessa villiviinilaatikossa. Hankittu 2012. Kukkanuput ja lehdet paleltuivat kummallisena keväänä 2014, katsotaan miten kasvin käy. Ryhmä 1. (18.5.2015 - ei näy vielä jälkeäkään, taitaa olla kuollut.)






(8) Clematis mikä-minä-olenkaan, joka ei ole 'Princess Diana', vaikka sellaisena sen ostinkin. Mahdollisesti clematis 'Propertius' eli eräs tarha-alppikärhö. Näyttää viihtyvän hyvin männyn juurella hiekkaisessa kukkapenkissä (toki kärhöllä ja ruusulla siinä on syvemmät multakuopat). Hankittu 2012. Ryhmä 1.





(9) Clematis jackmanii oli puolikuollut parin euron taimi ostaessani sen. Se keräsi voimia ruusupenkissä, josta siirsin sen sitten hiukan liian matalaan istutuskuoppaan pihlajan juurelle, jossa se kukki silti elokuun alussa 2013 rei'itettynä. Hankittu 2011. Ryhmä 3.





(10) Clematis (integrifolia) 'Aljonushka' näyttää viihtyvän köynnösobeliskissa ruusupenkin ja pionipenkin välimaastossa. Hankittu 2010? Ryhmä 3.





(11.1) Clematis 'Mrs Cholmondeley' löytyi edulliseen hintaan  ja pääsi köynnöskaaren juurelle Flammentanzin viereen. Hankittu 2013. (11.2) Toinen Mrs Cholmondeley tuli hankittua 2014 ja laitettua tikapuupenkkiin mantsuriankärhön viereen. Ryhmä 2.



(12) Clematis macropetala 'Propertius' puolestaan on etupihan uusimmassa kukkapenkissä myöskin tammen juurella. Hankittu 2013. Taisi kukkia 2014 mutta kukinta jäi huomaamatta valokuvin. Ryhmä 1.


(13) Clematis 'Blekitny Aniol' sai siirron ensimmäisestä sijainnistaan likusterisyreenin juurelta vanhan tammen kylkeen tikapuitten alle. Hankittu 2012. Ryhmä 3.






Avoimena puutarhapäivänä 2012 ostin pienen (14) viinikärhön taimen eräältä puutarhurilta. Se päätyi lopulta kellarin tuuletusputken toiselle puolelle ja kukki ensimmäisen kerran elokuun alussa 2014 kasvettuaan hentoa varttaan korkeammalle kuin vastakkaisella puolella sijaitseva Hagley Hybrid. Ryhmä 3?



(15) Mantshuriankärhö on Blekitny Aniolin vieressä. Hankittu 2014. Ryhmä 3.


(16) Clematis 'Princess Diana' nyt toivottavasti ihan oikeasti se, mikä sen pitikin olla, sijainti pionipenkissä. Hankittu 2014. Ryhmä 3. Eikä tainnut selvitä talvesta.


(17) Clematis 'Beautiful Bride' ruusupenkissä aspiriiniruusun vierellä. Hankittu 2013. 



(18) Clematis 'Madame Le Coultre' ruusupenkissä alempana. Hankittu 2014. Ei näkyvillä jälkeäkään eli lieneekö hengissä. Ryhmä 2.


(19) Clematis mikä-minä-olenkaan-2 (hankittu myös Miss Batemanina) kesäkeittiön alapuolisen tammen juurella. Hankittu 2014.



(20) Luumupuun juurella alunperin ensimmäisen jo kuolleen rusokirsikan juurelle istuttamani kärhö, jonka nimeä en muista enkä ole vielä nähnyt sen väriäkään - hengissä se kuitenkin oli, kun sen siirsin. Hankittu 2012.

(21) Clematis tangutica eli kiinankeltakärhö lintualtaan juurella. Hankittu 2014. Ryhmä?



(22) Clematis 'Dorothy Walton' ('Bagatella') iloisten värien penkissä. Hankittu 2014. Voi huonosti, katsotaan selviääkö. Ryhmä 3.

(23) Clematis 'Paul Farges' (Summer Snow) iloisten värien penkissä. Hankittu 2014. Voi huonosti, katsotaan selviääkö. Ryhmä 3.


(24) Clematis 'Justa' iloisten värien penkissä. Hankittu Rautian alelaatikosta 2014. Ryhmä 3.

(25) Clematis viticella 'Etoile Rose'
terassipenkissä. Hankittu 2014. Ryhmä 3?



(26) Clematis integrifolia 'Bluish Violet' terassipenkissä. Hankittu Rautian alelaatikosta 2014. Ryhmä 3?

(27) Clematis 'Ville de Lyon' terassipenkissä. Hankittu Rautian alelaatikosta 2014. Ryhmä 3.

(28) Clematis vitalba terassipenkissä. Hankittu 2014. Ryhmä?

(29) Clematis integrifolia 'Heather Herschell' pihtapöllin juurella ensimmäisen Multi Bluen vierellä. Hankittu Rautian alelaatikosta 2014. Ryhmä 3?

(30) Clematis alpina 'Lemon Beauty' 2. köynnöskaaren juurella. Hankittu 2014. Ryhmä 1.



(31) Clematis alpina 'Ruby' puumajan alapuolella. Hankittu 2015. Ryhmä 1.

(32) Clematis 'Duchess of Edinburgh' ruusuryhmässä. Saatu 2015. Ryhmä 3.




Clematis alpina 'Pink Flamingo' päätyi kesäkeittiön alapuolisen tammen juurelle. Ei tainnut selvitä liian syvään istuttamisesta. Hankittu 2013.

Menetettyjä kärhöjä ovat Suomen talvea kestämätön ikivihreä 'Apple Blossom', joka oli kellaritalven jälkeen aivan homeessa, pionipenkkiin istutettu 'Pink Fantasy' näyttää myös kadonneen, kuten myös Clematis 'Matka Ursula Ledochowska' ja 'Miss Bateman', jotka olivat villiviinilaatikoissa. Clematis montana rubens ruukussa kesäkeittiön reunalla talvehti kaksi talvea kellarissa. Kyseinen ruukku tuli epähuomiossa liikakastelluksi kesä-heinäkuussa 2013 ja kärhö näytti lakastumistautiselta, sen jälkeen sitä ei ole näkynyt.

Iso osa kärhöistä on onneksi alehintaan hankittuja... aika montahan niitä on mutta sanoiko joku, että tarpeeksi?

Haaveissa on ainakin virolainen lajike Clematis 'Kaiu', jota näyttää olevan hyvin vaikea löytää täältä.

Kärhöjen kasvattamisesta

Kärhöinnostukseni alkoi suurelta osin hankittuani ulkomaanreissusta kirjan Timber Press Pocket Guide to Clematis (Mary Toomey with Everett Leeds and Charles Chesshire). Kirjassa puhutaan paljon pruning groupeista eli leikkausryhmistä, joihin kärhöt on jaoteltu. Tätä jaottelua en ole nähnyt suomalaisessa kirjallisuudessa, jota en tosin kovin laajalti ole lukenut eikä sitä taida oikein ollakaan lukuunottamatta kirjaa Suomalainen Kärhöopas (Börje Fri). Nyt kuitenkin löysin Viherringin sivuilta Kärhöjen leikkaus- ja istutusohjeet, jossa tuota ryhmittelyä on käytetty.


Viimeksi päivitetty 06/2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit!