Palaan vielä sunnuntaisen puutarhapäivän tunnelmiin. Useimmat kävijöistä pysähtyivät ensimmäisenä ihastelemaan ruusupenkissä kukkivia sinililjoja (toki ne ensimmäisten joukossa katsottavaksi tarjoutuivatkin). Seuraavaksi tuli kysymys "mitä nämä ovat", josta seurasi vastaukseni "se on pitkä tarina..."
Välillä ei saa sitä mitä ostaa. Alunperin ostin tähän penkkiin englanninsinililjan (Hyacinthoides non-scripta) ja posliinihyasintin (Puschkinia scilloides) sipuleita. Seuraavana keväänä esille tuli tällaisia kukkia:
Kumpikaan näistä ei ole englanninsinililja eikä varmasti myöskään posliinihyasintti. Ensimmäiset ovat pysyneet tuollaisina kuin ovat suuremmin lisääntymättä. Jälkimmäiset ovat tehneet runsaasti siementä kahtena kesänä ja lisääntyneet huomattavasti.
Oletukseni runsaan nettitutkiskelun perusteella on se, että ylempi näistä kahdesta on espanjansinililja (Hyacinthoides hispanica), joka on Britanniassa karannut puutarhoista ja syrjäyttänyt alkuperäistä englanninsinililjaa, jossa on kirkkaampi sininen väri (tai valkoinen, espanjansinililja voi puolestaan olla sininen, valkoinen tai vaaleanpunainen).
Espanjansinililja myös risteytyy englanninsinililjan kanssa ja tämä hybridi (Hyacinthoides x massartiana) muistuttaa ehkä enemmän englanninsinililjaa. Hybridi on myös erittäin lisääntymiskykyinen. Alemman kuvan kukka onkin mielestäni juuri tämä hybridi.
Esimerkiksi Britannian luonnonhistorian museon nettisivuilta löytyy runsaasti tietoa näiden kolmen eri sinililjan erottamiseksi toisistaan. Sen puolesta, että tämä puutarhassani ahkerasti lisääntyvä sinililja on hybridi, puhuvat mm. seuraavat seikat: se ei tuoksu merkittävästi, sen kukat sijaitsevat eri puolilla kukkavartta (englanninsinililjalla vain yhdellä puolella), eivätkä kellojen terälehtien päät ole huomattavan ylöspäin kääntyneet kuten englanninsinililjalla.
Kaunis tämä sinikello joka tapauksessa on ja muurikivin rajatussa korkeareunaisessa ruusupenkissäni pysyy hyvässä tallessa.
Nämä ovat suloisia :) Sellaisia satukirjan kellokukkia, jotka eivät edusta mitään lajia. Kannattaa säästää!
VastaaPoistaAah, mahtava lähestymiskulma tähän asiaan. Keijupuutarhassani on siis satukelloja. Kiitos Sanni.
VastaaPoistaHäh, mä oon luullut että nuo nimenomaan ovat englaninsinililja. Noita olen ostanut juuri sellaisena ja ne kukkii valkoisina, sinisinä ja vaaleanpunaisina minun puutarhassa.... http://fi.wikipedia.org/wiki/Englanninsinililja
VastaaPoistaKato aina oppii jotain uutta. Niin siistii. Ehkä voidaan jo risteyttää suomensinililjaksi tai nimetä se ihan jokski muuksi. =)
PoistaNiin Cosmos. Voin tietysti olla väärässäkin mutta aika pitkään olen asiaa tutkiskellut ja pohtinut ja erityisesti tuo Br. luonnonhistorian museon sivusto oli minusta hyvä ja vakuutti minut tästä näkemyksestäni :) etteivät nuo ole oikeita englanninsinililjoja.
VastaaPoistaHämmästyttävää... =)
Poista